2001

De QuiesII mocht in de zomer van 2001 lekker 4 maanden buiten spelen. Op 1 mei werden we bij IJmuiden opgewacht door een noordoosten wind, die bleef blazen tot en met Portugal. Binnen de kortste keren zaten wij (Jan Willem en Wouter) bij Han en Yvonne aan de koffie op hun sinaasappelplantage aan de Guardiana rivier. Wouter vloog terug naar huis en Herman (bij Zuidwallers bekend van de video) stapte op. Mooie snelle tocht naar Porto Santo en Madeira. Hier werd Herman afgelost door Atty, die gelukkig 6 weken kon blijven.

Na een klimpartij in de bergen vam Madeira zijn we naar de Azoren gevaren, en hebben daar een tijdje rondgetoerd. Schitterend, ook al was het weer iets minder dan normaal. Van Horta in 9 dagen naar Cork (Zuid Ierland). Opnieuw een bemanningswissel: Pa Marinissen nam het estafette stokje over. Hij was op dat moment niet goed ter been, dus hebben we de thuisreis zoveel mogelijk in dagtochten gedaan. Langs de oostkust naar Noord Ierland, over naar Schotland en via het Caledonisch Kanaal terug. Mooie ruimte en natuur (vooral het eilandengebied van West Schotland is prachtig) maar wel frisjes. Zelfs midden in de zomer brandt de kachel daar, overal ruik je de typische lucht van verbrande turf.

De Quies had dit jaar moderne antifouling zonder gif, en dat werkt voor geen meter. Vanaf Madeira hing er een grastapijt aan de bodem waardoor de boot steeds verder werd afgeremd. Op den duur kostte het ruim een knoop bootsnelheid. Uiteindelijk deed zich in Stonehaven een goede gelegenheid voor om de boot tegen de kade te laten droogvallen en de bodem te schrobben.