September 2013

29 September

Vandaag aangekomen in Nijkerk met de nieuwste aanwinst. Een zeilboot van het type Vega. De boot moest worden overgevaren vanuit Friesland. Normaal een kleinigheidje, maar helaas is de dieselmotor kapot evenals de aandrijving. Uitsluitend op het zeil varen is moeilijk bij bruggen en sluizen, soms ook niet toegestaan. Bijvoorbeeld in het Prinses Margriet kanaal moet de motor altijd standby staan.

Gelukkig kon ik van broer Gerhard een kleine buitenboordmotor lenen. Hij heeft me verder een lift gegeven naar Friesland, en geholpen om de bb motor provisorisch, maar degelijk, achter de boot te hangen. Trouwens ook met optuigen en alle andere klussen die nodig waren om de boot vaarklaar te maken. Mazzel met de stevige oostenwind die deze dagen waait. Bij tegenwind had deze 'delivery' een langdurige zaak kunnen worden, maar nu deden we de tocht in 2 dagen. Meteen een goede testvaart, en gelukkig nog geen grote problemen ontdekt. Wel moet (naast de motor natuurlijk) ook de stuurautomaat op gang worden gebracht. Ik had een lam rechterhandje gekregen van het sturen.

Wordt deze boot de nieuwe Quies nr 3? Nee hoor, de 'Quies II' blijft lekker in dienst. Het is de bedoeling om de Vega komende winter op te knappen, en daarna naar een plek in Zuid Europa te varen. Daar gaat hij dienen als vakantie adres, en als bootje voor de wintermaanden. 

De boot heette 'Sargas', de naam van een ster. Lijkt toepasselijk, want Vega is ook een ster. Maar 'sargas' in het Zweeds betekent 'haveloos' of 'gescheurd', dus voor een Zweedse boot vonden we het geen fijne naam. 

We maken er Sargasso van, want hij was wiergroen door achterstallig schoonmaak onderhoud. Maar hij wordt minder haveloos.