2023

Voorjaarsbeurt
Mei 2023

Quies is de winter goed doorgekomen.  Alleen bleek de serviceaccu in februari overleden te zijn, na ruim 10 jaar.  Er zit nu weer een kakelverse accu in.  Toch weer een loodaccu. Ik heb de verleiding om over te stappen naar Litium Ferro accu' weerstaan. Het is nog steeds een lowtech boot met laag stroomverbruik, een traditionele 200 Ah accu in combinatie met een 100 Watt  zonnepaneel is voldoende.

Zoals altijd heeft de boot overwinterd in het water, in april twee weken op de wal voor nieuwe antifouling en een schoonmaakbeurt.  Het onderwaterschip was nog netjes,  De beschermende epoxyverf was aan BB van het voorschip iets beschadigd, zo te zien hadden we daar iets geraakt.  Dat natuurlijk hersteld, en daarna een nieuwe laag antifouling erop. Deze keer kon ik alleen grijze onderwaterverf vinden, en toevallig is dat een mooie kleurencombinatie met het vrijboord.
De klapschroef had na ruim dertig jaar en ongeveer 4000 bedrijfsuren nu toch echt teveel speling gekregen op de schanieren.  Helaas kon ik niemand vinden die het ding op korte termijn kan reviseren. Nu kwam de vaste  reserveschroef na dertig jaar eindelijk van pas, daar gaan we het dit seizoen maar mee doen. Bij zeilen zal het wel een paar tienden knoop snelheid kosten, manoevreren op de motor zal misschien makkelijker gaan omdat de vaste schroef effectiever is in z'n achteruit. Hopelijk kan volgend jaar de gereviseerde klapschroef er weer onder. 

Na het pinksterweekend varen we naar Heeg. 3 juni is daar een roeiwedstrijd met de StAyles sloepen. Daarna varen we door naar het noorden. De bedoeling is om dit jaar de westkust van Zweden te bezoeken. Berend gaat de eerste 3 weken mee, op 24 juni vliegt hij terug vanuit Goteborg naar huis. Daarna stapt Luc waarschijnlijk op, de details moeten nog worden afgesproken. 

Evenals vorig jaar ga ik op een andere site het reisblog bijhouden. Liefst zou ik het hier op deze google site doen, omdat die gekoppeld is aan de internet domeinnaam van Quies. Maar voor het bijhouden van deze site heb je een windows computer nodig, en die is niet meer aan boord.

Als je op de hoogte wilt biijven van onze voortgang dit seizoen ga je naar https://quiesii.wordpress.com/
Na thuiskomst zal ik de site van quies.nl updaten,

Koken maar!
17 augustus 2023

 Zoals gezegd is er ook dit jaar gelukkig weer niets kapot gegaan op en aan de boot. Maar na twee maanden aan boord wonen heb je altijd ideeën voor verbetering. De meeste ervan vergeet ik direct na thuiskomst, anders blijf je klussen. Één punt komt al jaren terug, en dat is het minder prettig werken van de branders in het kooktoestel. Het kooktoestel is even oud als de boot, en krijgt soms een portie nattigheid te verwerken. Vooral als onderweg het luikje erboven open staat voor ventilatie. Met corrosie als gevolg, wat eigenlijk voor de goede werking niet eens zoveel uitmaakt. Erger was dat de brander deksels door jaren gebruik waren vervormd, en daardoor valse lucht aanzogen. Vooral de middelgrote brander linksvoor wilde niet meer blijven branden in een lage stand, en plofte steeds uit. De thermische beveiliging zorgt er dan voor dat het niet gevaarlijk wordt, maar het is wel irritant voor de kok.

Ik heb al vaker geprobeerd om nieuwe branders te kopen, maar kon ze nooit vinden. Dit jaar was het ineens raak bij de fabrikant van Techimpex in Italie. Ze reageerden nu binnen 10 minuten op mijn email (met foto’s van het model en de situatie), binnen een uur was de bestelling rond, en na 3 werkdagen had ik het pakketje thuis. Prima service en levering! Daarna volgden nog wel wat Italiaanse bureaucratische toestanden omdat de bank van alles over mij wilde weten, tot geboorteplaats en -datum toe, voordat ze de betaling wilden doorzetten naar de ontvanger. Maar goed werk van leverancier Marine Cookers.
En nu lijkt het kooktoestel wel weer zo goed als nieuw. Mooie blauwe vlammetjes, en stabiel branden, ook in lagere standen.

Een ander verbeterpunt is de schroef. Volgens deskundigen is de oude klapschroef te ver heen om te kunnen reviseren. Revisie is (te) kostbaar, en het blijft lapwerk vinden de experts. Een nieuwe zou 1500 a 1800 euro kosten. Een tweedehandsje is niet te vinden, vooral omdat de Quies een overmaatse schroefas diameter heeft. 35 mm in plaats van de gebruikelijke 25 mm.
Nu is het geen wedstrijdboot, en deze zomer hebben we niet veel nadeel ondervonden van de vaste 2 blad schroef. Het geeft iets meer weerstand met zeilen, en er blijft makkelijker iets aan haken. Maar dat gaan we op de koop toe nemen. Wel moet de schroef “zwaarder” worden ingesteld, dwz dat de spoed groter moet worden. Dat kan een schroevenboer aanpassen, en ik heb een redelijke offerte gekregen die we komend voorjaar gaan opvolgen.
De oude klapschroef wordt reserve. Ik ga nog wel proberen om deze in eigen beheer wat op te knappen, leuk project en weinig te verliezen.