November 2018

Beter 1 vogel in de hand

Als er een vogel onder de huik van het grootzeil nestelt weet je het zeker: WEER te weinig met deze boot gezeild dit seizoen!! En zo is het ook.

Quies is een soort vogelmagneet.. Het gebeurt soms dat ik na de winter een vogelnestje aantref in de giek. Die is open aan de achterkant, en het koude aluminium deert die beestjes blijkbaar niet. Het is voor niemand handig. Niet voor de vogeltjes die in het voorjaar toch hun huis uit moeten. En niet voor de zeiler, want nog lang na de uitzetting komen er takjes en veertjes uitrollen bij in- en uitreven. Ook wel een beetje zielig, als je het te laat in de gaten hebt en er al eitjes zijn gelegd.

Dit jaar begonnen de beestjes al vroeg, ik zag het aan de rommel in de kuip. Dus het uiteinde van de giek dichtgemaakt, en dacht dat het daarmee klaar was. Maar gisteren bleek dus dat ze nu maar onder de huik waren gaan kamperen.

Nu zijn die kleine vogeltjes nog tot daar aan toe. Meer last heb je van de grotere soortjgenoten, en helaas zijn die ook dol op de Quies. Zo zat er een paar jaar geleden vaak een aalscholver op het toplicht. Dat ging een tijdje goed, maar uiteindelijk overleefde het toplicht de start en landingspogingen van het zware beest niet, en brak af. En twee weken geleden kreeg ik een video filmpje toegestuurd waarin maar liefst 3 kraaien op de masttop zitten. De derde pastte er niet goed bij en pakte daarom maar de marifoon antenne. Dat de RVS spriet daarbij 45 graden omboog en rondzwiepte leek hij wel leuk te vinden. Het is een wonder dat de marifoon ontvangst en het bereik nog zo goed is. Op zoek naar een vogelverschikker.......