September 2019

 In september 2019 hebben we 2 weken vaarvakantie gehad met de Quies. Alle Nederlandse waddeneilanden bezocht, met uitzondering van Vlieland. Maar inclusief de zogenaamde Markerwadden.

Berend en JW vertrokken op zondag de 8 ste rond 12 uur, uitgezwaaid door de dames. Overnacht in Ketelhaven, een prima haven en alles goed geregeld daar..

 Maandag om 10.50 uur door de Ketelbrug, gezeild richting Den Oever. De wind draaide tegen, daarom hebben we de koers verlegd naar Kornwerderzand. Daar aangekomen konden we nog net met het staartje van de vloed naar Harlingen komen. Dinsdag naar Terschelling gevaren met een wisselende en draaierige wind. Een beetje gemotorsaild, maar ook stug doorgezeild. s'Middags naar het dorp gelopen en wat boodschappen gedaan bij de Spar. Koffie en apenootjes.  Woensdag regen en wind. Blijven liggen in Terschelling, tussen de buien door wat rondgefietst.

Donderdag over het wad naar Ameland. Nergens minder dan 2 meter diepte gezien. Gezellig en toeristisch dorp. Stuk over het strand gelopen, en Berend tracteerde op chocolademelk met veeel slagroom.  Vrijdag de 13e naar Schiermonnikoog. Het leek mij leuk om een omweg te maken via de Holwerderbalg en het Rif, in de hoop om zeehondjes van dichtbij te zien. Maar het water was te  onstuimig op de banken met NNW 4 of 5. We raakten een paar keer hard de zandbodem omdat de geul ondieper was dan gedacht. Ik had de kiel niet al te ver opgehaald om te kunnen zeilen. En de dieptegegevens op de kaart kloppen niet. Maar gelukkig hebben we de nieuwste boeienlijst/bestand van het Nautin dus je weet wel precies waar de geulen lopen. Overal boeien trouwens, de prik is op zijn retour.  Na de confrontatie met het zand hebben we verder het grootste deel voorzichtig op de motor gedaan, met de kiel ver omhoog. Bij het binnenvaren van de haven trapte ik op de autohelm, die prompt uit zijn bevestiging brak. Dat wordt de rest van de tocht handsturen... Nog was vrijdag de 13e niet klaar met ons. Berend kreeg een flinke schok te verwerken toen bleek dat de obers op Schiermonnikoog niet langer in zwarte kostuums rondlopen. Verder een mooi eiland en een mooie haven midden in het Wad.Zaterdag uitgeslapen en daarna met de laatste vloed naar Lauwersoog gevaren. Daar vandaan naar Leeuwarden. Een onverwacht gezellige en interessante stad op een mooie zaterdag avond. Knappe architectuur, en speels. Ja jonguh! Gedineerd bij Dunya's kebab. Zondag door naar Harlingen. Aldaar overnacht in de verenigingshaven vóór de sluis. Diesel gehaald per jerrycan op de vouwfietsjes. Harlingen is een leuke stad, de wind was tegen en het weer was nat. Dus wij voeren die middag lekker niet verder. Maandag was het nog niet helemaal droog bij vertrek, maar het tij wacht niet op luie zeilers. Gaandeweg knapte het weer op, en toen we in Texel aankwamen  was het schitterend zonnig. De plaatselijke CIV had helaas niet de juiste maat dyneema lijn beschikbaar voor onze bakstagen. Alleen megamaten voor de visserij.

Dinsdag stond er een stevig windje mee en vlogen we op alleen de rolfok naar Medemblik. We stoorden ons een beetje aan het uur wachten bij Den Oever. Maar later hoorden we dat we juist geluk hadden. Vanaf woensdag is de sluis helemaal gestremd voor een week ofzo.  Woensdag naar de Marker wadden. Op weg naar Enkhuizen dreigden we te worden gepasseerd door een X jacht. Dat konden we gelukkig pareren door de fok uit te bomen na de Ven, toen liepen we lekker weg. Uitbomen van de genua is geen geheim wapen, maar weinig zeilers doen het meer. Terwijl het met een rolfok toch een fluitje van een cent is. Het was leuk om de nieuwe haven op de Marker Wadden te verkennen. Het Haveneiland is als enige van de vijf eilanden in de archipel toegankelijk voor gewone stervelingen. Je kunt het rondlopen (ongeveer 5 km), er zijn vier observatie hutten, en het heeft nu wel iets van een duinlandschap. Best aardig, maar natuurlijk geen waddeneiland. Het ligt ook niet dichtbij Marken. De naam Marker Wadden slaat nergens op. Benieuwd hoe het er over een paar jaar uitziet als de zoetwater begroeiing is ontwikkeld. Niettemin een prettige overnachtingsplek.

Donderdag naar de Sixhaven bij het Centraal Station van Amsterdam voor een bemanningswissel op vrijdag. Berend ging naar huis en Atty kwam aan boord. Zaterdag op weg terug naar Nijkerk wilde Atty toch ook zelf de Markerwadden zien. Aldus gedaan en opnieuw overnacht op die plek. Wel een stuk drukker in het weekend, de jachtensteiger lag vol.

De rit vanaf A'dam was mooi bezeild. Minder mooi was dat we bijna een bruine vloot boot op volle snelheid torpedeerden omdat we hem niet hadden opgemerkt. De schipper moest snel de motor starten om ons te ontwijken en was hoorbaar overstuur. Stom van ons om niet goed op te letten,  we verwachtten domweg geen verkeer vanuit die richting. Zondag weer een mooie zeildag, naar Harderwijk. Elburg was het plan, maar vandaag konden we het randmeer bezeilen met ZO wind. Morgen is de wind naar verwachting recht tegen en zouden we alles op de motor moeten doen.

Maandag het laatste loodje naar Nijkerk. De eerste dag van een wisselvallige week, mooi moment om deze vakantie af te sluiten. En gelukkig hebben we de foto's  nog...