December 2019

Bakkie in de kuip

Quies staat weer in de winterstand. Zeilen eraf, overbodige spullen naar huis, vallen uit de mast, dubbele landvasten.  Echt vriezen doet het gelukkig nog niet. 

Voor de afgebroken bevestiging van de Raymarine stuurarm heeft zich een mooie oplossing aangediend. Via een collectieve inkoopactie op het Zeilersforum heb ik een chinese kloon van de 'Pelagic' actuator aangeschaft, die door Onno van pcnautic.nl is voorzien van de benodigde bevestigingen. Van een proefvaart is het nog niet gekomen, maar ik verwacht dat deze stuurarm sterker is dan de originele van RM. De electromotor is in elk geval een stuk groter en robuuster.  Ik ga de bevestiging van de originele stuurarm nog wel repareren, altijd prettig als reserve.

Een paar keer per week controleer ik of alles in orde is met de boot. Eigenlijk onnodig, want er kan weinig gebeuren in de veilige box bij De Zuidwal. Maar het is altijd prettig om even in deze vertrouwde omgeving te zijn en een bakje te doen. Bij koud weer gaat de Heatpol kachel soms een dagje aan, lekker warm en het zorgt ervoor dat de zeilen en kussens aan boord goed doordrogen.

Maar soms zit het mee, en kun je zelfs in december zonder jas in het zonnetje in de kuip zitten.