September 2017

Haven Harderwijk (oude situatie)

Bij terugkomst na 3 maanden op reis met een andere boot ("Gaia") lag de Quies II er wat troosteloos bij. Inmiddels is de boot schoon, en hebben  we er weer een weekend mee gevaren. 

Na de beperkingen van een klein bootje is het leven op de Quies een verademing. Wat een ruimte en stabiliteit! De snelheid is er wel uit, knippen en scheren van het onderwaterschip is hard nodig. We overnachtten in de oude haven van Harderwijk. Weer vergeten om foto's te maken, de foto hiernaast is van een website geplukt en oud. Er is heel wat veranderd aan de haven van Harderwijk, en het is nog lang niet af. Je moet tegenwoordig door een smalle brug om in de Vissershaven te komen. De plannen voor een nieuwe stadshaven en woningbouw zien er leuk uit, maar voorlopig is het een grote bouwput. Aan de Zeewolde kant van Hardwijk ligt al wel een nieuw haventje voor dagrecreatie, en de nieuwe toegangsgeul vanaf het Wolderwijd is verbreed en uitgebaggerd. De betonning is nog provisorisch, gele boeien met aan allebei de kanten rode toptekens (!). Twee jaar geleden was er nog nauwelijks betonning en zijn we daar dramatisch blijven hangen in de waterplanten. Maar nu kun je zelfs met een diepgang van 2 meter rechtstreeks vanuit het Wolderwijd naar het aquaduct varen.

Interieur

Gisteren bedacht ik dat het "project Quies II" haar 30 jarige jubileum meemaakt. Kort na de natte Hiswa van 1987 hebben we de bouwopdracht voor het casco getekend. De oplevering was rond Koninginnedag 1988 en het eerste zeilseizoen was 1990. Maar voorafgaand aan de bouw waren we al een jaar bezig met uitzoeken van een ontwerp en een bouwer dus je kunt rustig stellen dat deze boot al 30 jaar een belangrijke rol speelt in ons leven. En dat blijft zo. Komende winter ga ik het interieur bij de tijd brengen. Punten op de i zetten met de betimmering, groot onderhoud en wat meer luxe inbrengen. De betimmering is netjes gemaakt al zeg ik het zelf ;-) maar nooit helemaal afgekomen. De foto hiernaast (ook oud) geeft een indruk. De plafonds onderdeks moeten eindelijk eens definitief gemonteerd, de schotten voorzien van nette afwerkranden, de ruwe hechthouten platen voor de ingang vervangen door een echte deur met schuifluik, dat soort dingen. Verder denk ik aan een waterdruksysteem (warm en koud stromend water), misschien zelfs een douche, oplaadpunten voor telefoons en andere apparatuur door de hele boot, TV, een vaste boordcomputer voor de navigatie en een Wifi router. De verlichting is nu al grotendeels LED, maar wil ik ook opnieuw opzetten met meer lichtsterkte voor onze oude ogen, en meer accent op sfeerverlichting.

Komend voorjaar even uit het water voor antifouling, en seizoen 2018 lekker zeilen. Vanaf najaar 2018 de wal op en de buitenkant aanpakken. Eerst wat laswerk om bijvoorbeeld de overloop van de grootschoot naar het doghouse te verplaatsen, misschien de mastvoet aanpassen, en dan een grote schilderbeurt.  "Project Quies II" houdt ons voorlopig bezig.