Mei 2013

28 Mei

Het zoutwaterlekje zat in een lasnaad onderin de ankerbak. Waarschijnlijk heeft dit mini-lek er altijd gezeten, maar is het door de verf 25 jaar dicht gebleven. De verf in de ankerbak is ondertussen flink gehavend door de ketting. We hebben de precieze plek niet kunnen vinden, daarom de lasnaden afgesmeerd met epoxy. Volgens de test met de tuinslang is het weer waterdicht. Het heeft ons 2 dagen langer in Funchal gehouden, maar dat is geen straf. Elke avond lopen we een stuk door het gezellige stadje, Atty nog steeds op krukken. En we hebben aardige buren, onder andere de Roakeldais uit Middelburg.

Vandaag de waterlijn weer eens afgekrabt. Het hele onderwaterschip is flink aangegroeid met schelpjes waardoor de boot langzaam is geworden. Even de kant op voor een nieuwe laag antifouling zou geen kwaad kunnen. In Las Palmas hadden we het kunnen doen, maar we vonden het daar te duur. We gaan uitkijken naar een goede gelegenheid onderweg, en anders wordt het regelmatig zwemmen om de aangroei onder controle te houden. 

De wind staat weer goed, morgen gaat de reis verder richting Azoren (Santa Maria). Ongeveer 480 mijl, dus een dag of 4 varen.

24 Mei

Vanmiddag aangeland op Madeira. Het was hoog aan de wind net te bezeilen, en we konden de verleiding van Funchal niet weerstaan. De windvoorspelling verderop is ook niet ideaal. Het Azorenhoog ligt verder naar het Westen dan normaal, zodat de wind hier teveel in de Noordhoek zit. Wij varen op zee liever met ruimere wind. Atty kan op de boot onder het varen trouwens aardig uit de voeten, ook onder helling en met golven.

Onderweg kwam er veel water over dek, en tot verdriet van JW bleken de luiken en de schoorsteen nog steeds iets te lekken. Dat zijn gelukkig geen grote hoeveelheden. Maar er moet ook een nieuw lek zijn, want er kwamen 5 emmers zout water onder de vloer vandaan. Misschien heeft de transducer van de dieptemeter het begeven, of misschien komt er water uit de ankerbak binnen. Morgen gaan we alles goed schoon en droog maken, en dan hopen we de bron van deze zoute rotzooi te vinden. 

21 Mei

Gisteren Atty's verjaardag gevierd, heel gezellig, het was volle bak op de Quies. 

Het marina volkje is ook erg opgelucht omdat de inbreker inmiddels is gearresteerd. Hebben we niet voor niets aangifte gedaan. 

17 Mei

Hieperdepiep, het gips is eraf. Wat tevoorschijn kwam was een dun onderbeentje, de spieren zijn gekrompen door 7 weken zonder beweging. Atty kan er nog niet goed op staan, maar dat zal over een dag of drie een stuk beter zijn. Morgen gaat ze zwemmen met buurvrouw Donya. Maandag is Atty's verjaardag, en daarna gaat Quies bij eerste gelegenheid eindelijk weer eens op reis. Hoeven we de titel van dit weblog toch niet te veranderen in 'Quies op Gran Canaria' ;-)

In de nacht van woensdag op donderdag om kwart over 3 hadden we een inbreker op de boot. Jan Willem werd wakker, en maakte zoveel kabaal dat de kerel er weer snel vandoor ging. Havenpolitie opgeroepen, ze waren er snel maar konden de man niet vinden op het haventerrein. Vandaag hoorden we dat dezelfde boef een uur later op een andere steiger opnieuw heeft ingebroken, en daarbij de bewoner van de boot heeft verwond. De inbreker had een kaartje om door het hek te komen, en er zijn video-opnamen van de bewakingscamera's. Het schijnt een bekende van de politie te zijn. Om hem te kunnen aanpakken moeten wij en de andere booteigenaar officieel aangifte doen bij de politie. Dat is nog niet zo simpel als je niet genoeg Spaans spreekt. Vandaag 2x van het kastje naar de muur gestuurd, morgen nieuwe poging.

15 Mei

Het gaat beter met Atty's voet. Ze doet er alles aan om genezing te bevorderen. Zo drinken we tegenwoordig melk met extra 'calcio', ze slikt vitaminepillen, magnesiumpillen en ook nog een homeopatisch medicijn (Arnica). Als dat niet helpt..... Behalve de sportieve uitjes aan het eind van de middag gaat ze de laatste dagen ook 's ochtends een tijdje 'hobbelen' op krukken. Wel voorzichtig natuurlijk om te zorgen dat de voet niet beschadigt. Gisteren heeft ze geklust achter de naaimachine, en hadden we ineens een nieuwe Nederlandse vlag. Vrijdag wordt een nieuwe X-ray gemaakt van haar voet. Hopelijk kan de vlag dan weer uit, en het gips eraf

3 Mei

'Dos semanas mas' zei de dokter, ofwel NOG 2 weken huisarrest voor Atty. Het voetbotje is wel goed aangegroeid, maar volgens de arts nog niet sterk genoeg om te belasten. Zeilen raadt hij af, ook al is er een periode met relatief weinig wind en golven op komst. Als Atty zonodig wil reizen moet ze volgens hem maar een vliegtuig nemen. Daar zit je dan....

1 Mei

De 'dag van de arbeid' wordt in Spanje serieus genomen, zo bleek vanochtend. Bijna alle winkels zijn dicht en iedereen is vrij. In Madrid zijn volgens de NOS protestmanifestaties, die hebben we hier gelukkig nog niet.

De kroningsdag gisteren was tamelijk koud en nat op Gran Canaria. Bij de wandeling in de bergen zijn we gewoon verkleumd. 10 graden bij de start om 7 uur, en halverwege de middag was het nog steeds niet warmer dan 13 graden. Beneden in Las Palmas konden de jassen gelukkig weer uit. Vanaf vandaag is het weer gewoon zonnig en warm zoals het hier hoort....