Voorbereidingen

Quies II heeft de nodige ervaring. Daarom hebben we vertrouwen in de boot. 

Maar met ervaring ontstaat ook slijtage. De motor was na ruim 4000 draaiuren toe aan een grote beurt. De accu's waren moe, en de acculader vertoonde kuren. De verstaging was nog als nieuw, maar volgens de verzekering moet deze na 15 jaar worden vervangen. Het reddingsvlot was economisch afgeschreven. En zo waren er veel dingen die moesten worden nagelopen.

Daar komt bij dat de technische ontwikkelingen niet hebben stilgestaan. Je kunt nu midden op zee mailen als je een Pactor modem koppelt aan je kortegolfzender. Er is nu AIS, waarmee je andere schepen in de gaten kunt houden alsof je radar aan boord hebt. Er zijn nu zelfs persoonlijke AIS bakens in de handel. Daarmee kun je iemand die overboord valt altijd weer terug vinden, ook midden in de nacht of in de mist.

Verder wil je tegenwoordig natuurlijk een filmpje kunnen kijken op DVD. En niet zoveel zware boeken meeslepen, maar een E-reader gebruiken.  We hebben daarom veel dingen vervangen en nieuwe zaken toegevoegd aan de inventaris.

Onder andere afscheid genomen van Mr. Perkins, de trouwe dieselmotor die sinds 1988 de voortstuwing heeft verzorgd. Hier een laatste foto van onze trouwe vriend. Zijn plaats is ingenomen een Craftsman Marine CM4.42. 

Een iets lichtere motor, technisch gelijk aan een Vetus, en zo nieuw nieuw dat hij nog geen bijnaam heeft. Het basis motorblok is een Mitsubishi S4L2, hopelijk gaat deze ook een Mister titel verdienen. Voorlopig is het: de vakman. Bij te weinig wind zeggen we tegen elkaar: daar moet het vakmannetje aan te pas komen.

Afscheid van Mr. Perkins

Naast technische voorbereiding moet er ook van alles worden geregeld. Veel administratief gedoe. Een van de trieste dingen is dat de poezen een ander tehuis moesten krijgen.  Bassie kan gelukkig terecht bij de achterburen, daar woonde hij toch al half. Liesje mocht naar Giny (Atty's zus) en Louis in Zeeland, daar heeft het beestje alle ruimte om te rennen en te klimmen. Het was wennen maar het lijkt goed te gaan. Bij ons thuis is het stil geworden zonder deze twee donderstenen. 

UPDATE: helaas is Liesje een paar maanden later overreden. Bassie zit sinds eind 2013 gelukkig weer bij ons op de bank.