Oktober 2015

26 oktober 2015

Vandaag het grootzeil van de mast gehaald en alle overbodige touwwerk opgeruimd. Het was schitterend mooi weer dus een goede gelegenheid om de spullen droog op te bergen. Komende paar weken hebben we geen tijd om te gaan varen. En de ervaring leert dat er van zeilen na half november meestal weinig meer terecht komt. Ik heb de genua aan boord laten liggen voor het geval we toch nog een keer eruit willen. Ook de zitkussens in de kajuit zijn er nog. 

Olie gewisseld van de motor. Ondanks het slimme kraantje in het carter ging het niet zonder morsen, wel een stuk beter. Oliefilter nog niet gewisseld, ik had geen bakje paraat om de oude filter in op te bergen. In het voorjaar doe ik er opnieuw nieuwe olie in en dan inclusief een nieuw filter. De bedoeling van dubbel olie wisselen is om geen oude zure olie in de motor te laten staan tijdens de winter. Bij het tornen van de motor in de winter verspreid je schone motorolie over alle onderdelen. En na de winter verwijder je eventueel condenswater uit het carter. Misschien overbodig maar ik vind het een prettig idee dat de motor zo goed mogelijk beschermd is tegen corrosie.

Winterklaar maken doe ik pas eind november (of zoveel eerder als nodig natuurlijk mocht het plotseling gaan vriezen)

Een havenbuurman was bezig om nieuwe kabels in zijn mast te trekken. Terwijl ik hem een handje hielp en we de opties bekeken viel me ineens op dat het driekleuren van de Quies scheef staat. Zo te zien halverwege afgebroken. Er zit volgens de buurman af en toe een aalscholver op en die heeft zich blijkbaar iets te hard afgezet bij het wegvliegen. Dat wordt weer mastklimmen om te kunnen repareren. En ik was al niet zo dol op vogels in de jachthaven vanwege de eeuwige stront op dek...

6 oktober 2015

In september hebben we maar 2x gevaren, geen foto's gemaakt en geen dingen meegemaakt die vermelding in een blog waard zijn. De trip naar Zaandam voor de Dam to Dam loop was wel voor herhaling vatbaar. En veel op de boot gebivakkeerd als havenmeester van dienst.

Afgelopen zondag 4 oktober maakten we weer eens een klein tochtje richting de Bataviahaven in Lelystad. 1 van ons moest dringend rondkijken naar hardloopaccesoires namelijk. Het was de hele ochtend mistig, en we vertrokken pas rond 12 uur bij De Blocq. Weinig wind, soms van opzij en soms van achteren, waardoor we lekker bezig werden gehouden met zeilen stellen en ondertussen heel langzaam vooruit kwamen. Het was heerlijk zonnig, maar toen we tegen half 4 bij de ingang van Lelystad Haven waren kwam er een potdichte mist opzetten. We konden hooguit een scheeplengte vooruit zien, en gingen min of meer op de tast de eerste de beste haveningang in. Zo lagen we dan ineens in Lelystad Haven ipv in de Bataviahaven. Binnen een half uur was het zicht weer terug, maar toen hadden wij al besloten om te blijven liggen en het laatste stuk naar Batavia Stad dan maar te lopen. En zo is het ook gegaan. Door deze meteo omstandigheden kwamen we nog wel een oude kennis tegen. Heeee, hoorden we opeens, ik ken die boot. Het weerzien met Pia was kort maar erg leuk, ze waren op doortocht naar Harlingen.

Oktobertochtje

De terugreis ging maandag dag een stuk sneller, met een langzaam toenemende zuidoostenwind lekker op vlak water onder de hoge wal van het nieuwe land.