Februari 2018

Quies weer eens ingevroren

Toch nog een beetje winter!  Sinds gisteren kan er worden geschaatst op het Randmeer, en sinds vandaag ligt de Quies weer eens echt ingevroren in het ijs. Beetje sneeuw erbij is goed voor het beeld, maar slecht voor het schaatsijs. Morgen neem ik een sneeuwschuiver mee.Het is trouwens wel afzien buiten met een paar graden vorst en windkrachtje 5 erbij uit uit oosten. Volgens het KNMI was de gevoelstemperatuur vanmiddag ongeveer -20 graden. Mutsenweer.

Ik had gepland om de boot deze winter op te frissen, maar daar is een ander project tussendoor gekomen. Geen probleem, het zit in het vat en verzuurt niet. De boot is in principe vaarklaar, in het voorjaar optuigen en varen maar....

Quies krijgt binnenkort wel een nieuw zonnepaneel. De panelen die er nu op zitten zijn 2x25 Watt, en al 25 jaar oud. Ik heb de output nooit gemeten, en heb de indruk dat ze nog steeds redelijk stroom leveren. Toch verhuizen ze naar een andere boot, en worden vervangen door een 1x 100 Watt paneel. Zonnepanelen worden steeds efficienter, het nieuwe ding is niet veel groter qua oppervlakte, maar levert 2x zoveel vermogen. Dat moet een merkbare verbetering geven. Niet dat we tot nu vaak electriciteit tekort kwamen aan boord, maar het stroomverbruik neemt zeker niet af. Met een kleine aanpassing past het nieuwe paneel op de bestaande verstelbare steuin achterop.