Maart/april 2017

2 april 2017

Gisteren zijn er grote stappen gemaakt met het afrondende werk aan de nieuwe havenkom. De stratenmakers zijn klaar, de groenstroken zijn op orde, bankjes en paaltjes zijn geplaatst, de laatste stapels met stenen opgeruimd, enzovoort. Er moeten nog honderden punten op de I worden gezet, maar in principe kan de burgemeester volgende week zaterdag het lint doorknippen.

Overzicht Zuidwal buitenhaven
Haven nog niet gevuld

'Quies' heeft ook een ligplaats gekregen in de nieuwe havenkom. Jammer want ik lig liever in de oude haven, met alle historie en herinneringen van dien en had dat ook aangegeven. Maar er is even niets aan te doen. Vandaag zijn we daarom maar direct naar de nieuwe plek gevaren, klaar om volgende week de vlaggetjes te hijsen bij de feestelijke opening. Een bijzondere gewaarwording op deze schitterende zonnige dag: gisteren nog een bouwplaats, en vandaag een haven die zoemt van de gezellige watersportactiviteit. 

PS de foto's zijn de volgende maandag 3 april genomen. Ook weer zo'n mooie dag, maar nu een werkdag, dus weinig watersportactiviteit. Wel genoeg activiteit van de maandagploeg, die de handen weer flink heeft laten wapperen. Verder opgeruimd, extra bolders monteren, schilderen van meerpalen en zitbankjes, egaliseren van een grote groenstrook, Zuidwal bord installeren, enzovoort. Laat de burgemeester maar komen!

31 maart 2017

Atty ontgroent

Eind maart stond in het teken van de ontgroening.  Watersportvereniging De Zuidwal in Nijkerk neemt 8 april een tweede, nieuwe havenkom officieel in gebruik, en veel leden zijn deze week druk met afrondend werk. Waterleidingpaaltjes vastzetten en de bestrating afwerken, planten en bomen planten, zitbankjes plaatsen, enzovoort enzovoort. JW had o.a. op zich genomen om de buitensteiger van de nieuwe haven te ontgroenen. Deze 100 meter lange steiger is tweedehands, en een paar jaar niet gebruikt. Het houten loopoppervlak zat onder een dikke groene algenlaag. Geen gezicht voor de burgemeester ;-) , en gevaarlijk glad bij regenweer. Wegspuiten met de hogedrukspuit leek me niet goed voor het hout dus hebben we de algen weggepoetst met de bezem en ellebogenstoom. Bijna 2 dagen werk, gelukkig kwam Atty helpen. Na het afschrobben hebben we de planken ingesmeerd met een anti-algen middel, hopelijk blijft het groen nu even weg.

Eenmaal bezig met ontgroenen heb ik daarna ook de boot geschrobt om het wintervuil en groen eraf te halen. Bij de feestelijke opening volgende week is de Quies weer toonbaar.  De motor gecontroleerd en een half uurtje laten lopen. Het was maanden geleden dat de Craftsman werd gestart en hij liep binnen een halve seconde. Lekker hoor, zo'n jong motortje. Het grootzeil komt er nog niet op de giek, maar ik ga de komende week wel de bedieningslijn van de rolfok en het val weer inscheren. Dan kunnen we volgende week in elk geval een beetje zeilen. 

Twee vogeltjes die bezig waren om een nest in de giek te bouwen hadden pech. Nadat ik ze eruit had gejaagd heb ik de achterkant van de giek dichtgeplakt met klustape. Gelukkig was ik er deze keer op tijd bij. We hebben al eens eerder ongemerkt een vogelnestje gehad in de giek, en dat was sneu. Bij de eerste keer uitreven kwamen er toen dode vogeltjes en nestmateriaal uit de giek vallen. Sneu voor de beestjes en lastig voor ons, want er kwam nog maanden rommel (takjes en veertjes) uit de giek bij het zeilen.

Steiger ontgroend