Maart 2019

Eind februari was het zulk lekker weer dat we een tochtje hebben gemaakt naar Bunschoten/Spakenburg. Op de motor, want om de boot op te tuigen is het nog te vroeg in het jaar. Rondje door het dorp gelopen, beetje relaxen in de kuip, uit de wind in de zon. Heerlijk.

Het uitstapje was meteen een test of alle systemen nog werken. Nee dus. De autohelm deed het niet door een slechte stekkerverbinding, gelukkig snel te verhelpen met een snufje WD40. Waar zouden we zijn zonder zo'n flesje aan boord?

De GPS (de oude vertrouwde Philips AP Navigator Mk4 uit 1992) doet het nog steeds prima, maar ik begon me te ergeren aan de lange opstarttijd. Ongeveer drie kwartier! Het apparaat maakt al jaren bij iedere keer inschakellen een koude start. De oorzaak is wel duidelijk, nl een leeg geheugenbatterijtje. Maar een nieuwe batterij was steeds op de lange baan geschoven omdat het vervangen zo'n rotkarweitje is. Volgens de handleiding moet het elke drie jaar worden vervangen, dus ik was er bijna 25 jaar te laat mee. Maar nu na een middagje prutsen zit er een nieuwe knoopcel in, en heeft de GPS bij opstarten weer net als vroeger binnen 1 minuut een positiefix. 

Meer is het niet...